Mikser Medya
loading...
Düşünceyi Yazıya Aktaran Arayüz

Düşünceyi Yazıya Aktaran Bir Arayüz Geliştirildi

Düşünme yetimizin iletişim kurma yetimizden çok daha hızlı olduğunu varsayarsak, felçli bireylerin ne kadar zorluk çektiğini az çok tahmin edebiliriz. Günlük hayatımızda elimizden düşürmediğimiz telefonlarımızın klavyelerine düşündüklerimizi aktarmaya çalışırken bile türlü zorluklar yaşıyoruz. Nature’da yayınlanan rapora göre uzmanlar, felçli kişilerin düşüncelerini eş zamanlı olarak aktaran bir beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) geliştirdi. Bu arayüz, felci insanların düşünme hızlarında iletişim kurabilmelerine olanak sağlıyor.

Piyasada var olan yardımcı yazı araçları, felçli kişinin göz hareketlerine veya sesli komutlarına göre iletişim kurmaları için tasarlanmış araçlar. Göz hareketlerini takip eden klavye, bir dakikada ortalama 47 karakter yazabiliyor. Ancak bu teknoloji, gözlerini hareket ettiremeyen veya ses çıkartamayan felçli insanlar içi uygun iletişim araçları değiller.

Bu teknolojilerin aksine BCI, düşünceleri eşzamanlı olarak yazıya aktaran bir beyin-bilgisayar arayüzü olarak, hareket ve konuşma yetisini tamamıyla kaybetmiş felçli bireyler için iletişim kurabilme olanağı sağlıyor. BCI, beyin aktivitesinin şablonunu deşifre ederek beynin fonksiyonları depoluyor. Bu sinirsel arayüzü geliştiren BrainGate ekibi, implant deneyleriyle bu deşifre edilen beyin aktivitelerinin bilgisayar komutlarına dönüştürülmesini sağlamak üzere çalışmalarını sürdürüyor. Yapılan deneyde, felçli bir bireyin, akıllı telefonunda klavye kullanarak yazı yazan bir bireyle aynı hızda yanıt verdiği görüldü. Bu arayüz, beyin sinyallerini kaydeden bir sensöre sahip ve zihinsel el yazısını eşzamanlı olarak yazılı metne dönüştürüyor. Aldığı sinyalleri dakikada %94 oranında doğrulukla 90 karakter hızında ekrana yazılı olarak aktarabiliyor.

Dr. Leigh Hochberg, BrainGate birliğinin esas görevlerinden birisinin konuşma ve motor bozukluğu olan bireyler için hızlı ve sezgisel iletişimi yeniden sağlamak olduğunu vurguladı. Piyasadaki iletişim araçları, BCI’nın aksine, bireylerin iletişim kurmaları için fazlasıyla yavaş ve sınırlı özelliklere sahipler. BCI ise, akıcı ve hızlı iletişim imkânı sağlıyor.

Uzmanlar, deneye gönüllü olan, boyundan aşağısı felçli 65 yaşındaki bireyin sağ kolunu ve elini kontrol eden beyin lobuna iki adet elektro yerleştirdi. Bu deney ile tarihte ilk kez, bir insan beyni, kablosuz olarak bilgisayara bağlanmış oldu.

Bu gönderiyi değerlendirmek için tıklayın!
[Toplam: 1 Ortalama: 5]

No Comments

Leave A Comment