Mikser Medya
loading...
2000'ler teknolojisi

20 Sene Önceki Teknoloji Çağı’na Meydan Okuma

20’li Yaşlar Meydan Okuması

Salgının ve karantinanın hayatlarımızda yer edindiği bu zor dönemlerde, biz insanlar anılarımıza ve salgın öncesi hayatlarımıza fazlasıyla özlem duyuyor ve bu özlemi biraz da olsa bastırabilmek adına teknolojinin en güzel icatlarından olan, hatıralarımızı hazine misali sakladığımız fotoğraf albümlerimizin tozlu kapaklarını açıyoruz.

Milenyum çağının başlamasıyla, teknolojinin adım adım büyümesiyle ve hayatlarımıza yerleşmesiyle fotoğraf albümlerimiz aslında telefonlarımızda birer dosya oldular. Eve kapandığımız bu dönemlerde teknolojiye ve teknolojik araçlara daha da bağlanır olduk ve sosyal medya platformları aracılığı ile bu tozlu fotoğraf albümlerimizin veya bir tıkla ulaştığımız hatıra dosyalarımızın, kapaklarını açıp 20’li yaşlar challenge’ına (meydan okumasına) kapılı verdik.

Milenyum çocukları için anlamsız olsa da bu meydan okuma 2000 yılı öncesi doğmuş olan insanların gözlerine yaşlar, dudaklarına gülümsemeler getirdi. Bu meydan okumayı sosyal medya platformları aracılığı ile yarattığımız telefonlarımız ve teknolojinin geçmişine, 2000’lerdeki hallerini de hatırlayalım istedik.

20 Sene Önce Teknoloji

2000’lerden önce teknolojiye mesafeli yaklaşsak da milenyum çağının başlamasıyla herkesin ulaşabileceği ve ulaşmak istediği bir gereklilik oldu teknoloji ve teknolojik aletler. Radyoların yerini televizyonlar, ankesörlü telefonların yerini telsiz telefonlar, plakların yerini kaset çalarlar ve daha sonra CD çalarlar alırken, 2000’lerden sonra LCD televizyonlar, bilgisayarlar, cep telefonları ve MP3/MP4 çalarlar hayatlarımıza girmeye başladı.

2000’lerin Cep Telefonları

Cüzdanlarımızdan bile daha önemli bir hale geldiği, kişisel bilgilerimizi sakladığımız, anılarımızı depoladığımız, sınırsız bir iletişim ağına sahip olan, neredeyse kimliğimiz haline gelen akıllı telefonlarımız, aslında son yirmi sene içerisinde büyük ilerlemeler ve gelişmeler göstererek bugünkü halini aldı.

20 sene önce, bugün olduğunda çok daha farklı ve neredeyse en yalın haliyle kullandığımız cep telefonlarımızda kamera, GPS ve internet erişimi gibi şu an çok kullandığımız özellikler yoktu. Şimdi 20’li yaşlarımızı paylaştığımız meydan okumalar için kullanabileceğimiz dijital kameraların olmadığını düşünün. Sadece SMS atabilme özelliği olan ve arama yapan cep telefonları basit iletişim araçlarıydı, ama o zamanlar için bir önceki döneme göre büyük bir kolaylıktı, çünkü bu yalın dediğimiz 20 sene önceki cep telefonları aslında ev telefonlarının yerini almış ve o çağa göre büyük bir adım olarak görülmüştü.

1998 ve 2000’lerde Nokia ve Motorola gibi markaların ilk başlarda hüküm sürdüğü cep telefonu sektörü, 2000’lerden sonra yavaş yavaş Samsung’a yer açtı. Kapaklı telefonları piyasaya süren Samsung, 2000’lerin en tanınan markalarından birisi olmuştu. 2007’de iPhone cep telefonu sektörüne giriş yaptı, ardından Blackberry tek harfli klavyesiyle piyasada yerini aldı.

2000'ler teknolojisi

2000’lerin Televizyonları

Radyolardan sonra görüntülü kutuların yani siyah beyaz televizyonların icat edildiği teknoloji çağının giderek kendini geliştirmesiyle önce renkli televizyonlar, daha sonra kaset ve CD oynatıcılar birbirinin yerini alarak bugünlerde kullandığımız LCD televizyonlara dönüştüler.  

Şimdilerin Netflix gibi popüler platformlarının öncesinde, 2000’lerde hüküm süren VHS (Video Home System) kasetler ve kaset çalarlar vardı ve bir süre için çok popülerdi. İnsanlar satın alınan veya kiralanan kasetler aracılığı ile istediği filmi evinde izleyebiliyor veya televizyonda kaçırdıkları programları kaset kayıt cihazları ile kayda alıp daha sonra izleyebiliyorlardı. Video kameralar için de daha küçük boyutlu VHS-C kasetler üretilmişti. Ama kısa bir süre içerisinde kasetlerin yerini daha iyi kalite ve kullanım kolaylıklarından dolayı CD ve DVD’ler aldı. 2008 yılı itibariyle kasetler tüm popülerliğini yitirmiş ve neredeyse hiç kullanılmaz oldular.

LCD televizyonlardan önce, 2000’lerde herkesin evinde tüplü televizyonlar olarak tarif ettiğimiz televizyonlar vardı. Şimdinin yüzlerce kanal gösteren televizyonlarının aksine, 2000’lerde beş veya on kanal gösteren televizyonlar ve uydu alıcıları vardı ve VHS kaset kaydedicisi olmayan insanlar favori televizyon programlarını kaçırdıklarında şu an olduğu gibi gecenin bir yarısı veya otobüste işe giderken cep telefonlarından girip kaçırdıkları yayını izleyemiyorlardı.

Bunların yanı sıra, beyaz perde de gelişmeler yaşanıyordu. 35 mm filmleri yansıtan film projektörlerin yerini dijital projektörler çoktan almıştı. 2005’in sonlarında 3D film gösterimleri sinema salonlarının dolup taşmasına neden olmuştu. Polarize gözlük ve gümüş ekranlarla izlediğimiz 3D filmler o zamanlar için ağzımızı açık bırakacak nitelikteydi. LCD televizyonların yavaş yavaş evrimleşmesiyle artık evlerimizde 3D filmler izleyebiliyor hatta Görsel Gerçeklik Gözlükleriyle içerisindeymiş gibi olduğumuz videolara dahil olabiliyoruz.

2000’lerin Oyunları ve Oyun Konsolları

Milenyum çağının başlamasıyla oyun alanında büyük ilerlemeler yaşandı. Oyun kültürünün dönüş noktalarından birisi olan PS2, 2000 yılında piyasaya sürüldü. PS2 sadece gençlere ve çocuklara değil, artık yetişkinlere de hitap ediyordu. Play Station gibi sabit oyun konsollarının yanı sıra, Nintendo GameBoy gibi taşınabilir oyun konsolları da 2000’lerde gündemdeydi. 2004’te, Nintendo DS’nin piyasa sürülmesiyle dokunmatik ekran, taşınabilir oyun konsolu piyasasına giriş yaptı. Şimdiyse, oyun kültürünün gittikçe büyümesi ve gelişmesi dahilinde, Wi-Fi özelliğine sahip birçok dokunmatik ve taşınabilir oyun konsolu modeli ve hatta Görsel Gerçeklik Gözlükleri var.

2000'ler teknolojisi

2000’lerin Müzik Çalarları

Akıllı telefonlarımızda vazgeçemediğimiz ve en çok sevdiğimiz özellik sonsuz müzik erişimi olmalı. Spotify, Deezer, Youtube gibi uygulamaların en çok kullanıla müzik uygulamaları olmadan önce, kulaklıklarımızı bağladığımız MP3 ve MP4’ler yaygındı. 2000’lerin başlarında kasetler, CD çalarlar, Sony Walkman’ler kullanılırken, 2001 yılında CD çalarların yerini çok hızlı bir şekilde alan ve gençlerin vazgeçilmezi olan iPod piyasaya sürüldü. Taşınabilir ve depolama hafızası CD’lere nazaran daha büyük olan iPod, ilk çıktığında 5 GB hafızası ile 1000 şarkı depolayabiliyordu. 2002 senesinde iPod’un 10 GB versiyonu 2000 şarkı depolama kapasitesiyle piyasaya sürüldü. MP3 çalarların yanı sıra iPod, tek elle kullanılabilir çember kontrol paneli ve kare ekranı ile gönülleri fethetmişti.

2000'ler teknolojisi
2000'ler teknolojisi

2000’lerin Bilgisayarları

Masaüstü bilgisayarların acımasızca yer kapladığı, tüplü monitör olarak adlandırdığımız ekranların derinliğinin 30 cm’den fazla olduğu, bilgisayarların hafıza kapasitesinin çok sınırlı olduğu ve Windows XP’nin arka plan ekran görüntüsüyle gönülleri fethettiği 2000’lere gidelim. Kablolarının arasında kaybolduğumuz, hantal hoparlörler, kocaman monitörler ve kısıtlı özelliğe sahip kasalarıyla 2000’ler masaüstü bilgisayarları o zamanlar için büyük bir lütuftu. Ortalama büyük bir şehirdeki evler %44 oranında bilgisayar sahibiyken, bu oran 2018 yılından itibaren tam iki katı arttı. Hantal, yer kaplayan, şimdinin teknolojisine göre kaplumbağa hızında işlem yapan 2000’ler bilgisayarlarının yerini daha küçük, toplu, hafif, güvenilir hafıza bellekli masaüstü bilgisayarlar, taşınabilir laptoplar ve notebooklar aldı.

2000'ler teknolojisi
Bu gönderiyi değerlendirmek için tıklayın!
[Toplam: 5 Ortalama: 4.8]

No Comments

Leave A Comment