Mikser Medya
loading...
Geleceğin 5 büyük teknolojik yatırımı

Büyük Firmaların İnsanlığın Geleceğine Yaptığı 5 Büyük Teknolojik Yatırım

Milenyum başlangıcından beri, teknolojik gelişmeler, 90’larda olduğundan çok daha hızlı yükselmekte. Şimdiyse içinde bulunduğumuz, tüm dünyayı etkisine almış olan Covid-19 salgını nedeniyle teknolojik yatırımlar ve bunun vesilesiyle teknolojik gelişmeler 10 kat daha hızlı yaşanmakta.

Büyük firmalar, hızla değişen bu teknolojik çağda, geleceğe olan yatırımlarını 5 büyük teknolojiye yapıyorlar. İnsanların hüküm sürdüğü bu teknoloji çağında en çok önemsenen şey data, yani veridir. Data analizi ve yorumlaması geleceği şekillendirecek teknolojiler için büyük önem arz ediyor. Ve tüm bu gelişmeler de data yorumlama üzerine kuruluyor.

  • Giyilebilir Sibernetik Cihazlar

Akıllı telefonlar, bilgisayar ve tablet gibi birçok cihaza oranla daha yaygın, ulaşılabilir ve işlevsel. Çoklu işlevselliğinin yanı sıra bir akıllı telefon, cihazın kullanıcısına ait her türlü datayı içinde bulundurabilme kapasitesine sahip. Gerek Cloud özelliği gerek dahili hafızası gerekse bazı telefonlarda bulunan takıp çıkartılabilen Secure Digital Memory Card, yani SD kart, bir telefonun hafızasının gittikçe büyümesini sağlayan özellikleri. Bu büyük data depolama yeteneğinin ardından telefonlarımıza bu kadar bağımlı hale gelmemizi sağlayan özelliklerden bir diğeriyse internet bankacılığı. Telefonlarımızı kredi kartlarımız yerine kullanabiliyor, tek tıkla havale veya EFT işlemleri yapabiliyor ve neredeyse hiç nakit kullanmadan çoğu alışverişimizi tamamlayabiliyoruz. Bizi resmi kimliklerimiz kadar tanımlayan akıllı telefonlarımız bu teknolojik çağda daha bir başlangıç. Robotik ve sibernetik giyilebilir, protez ve sabit elektronik cihazlar sayesinde insan hayatında birçok engel ortadan kalkacak ve hatta belki telefonlarımızı ellerimizde taşımak yerine vücudumuza sabitlenebilen bir protez olarak kullanacağız.

  • RPA Birçok İş Yükünü Üstlenecek

RPA (Robotic Process Automation) yani Robotik İşlem Otomasyonu, İş Otomasyonu (BPA) teknolojisinin yazılım robotlar, yapay zekâ ve dijital işçi kavramlarının üzerine kurulmuş metaforik bir formattır. Geleneksel iş akışı otomasyonunun aksine, RPA, kullanıcının grafik ara yüzünde gerçekleştirdiği uygulamayı izleyerek eylem listesi geliştirir ve otomasyonu bu görevleri tekrarlayarak direkt ara yüzde gerçekleştirir. RPA, Endüstri 4.0’ın en önemli parçalarından birisidir. Yapay zekâ (AI) sayesinde RPA, tüm endüstriyi daha hızlı hale getirebilme yetisine sahip ve bu yüzden büyük firmalar yatırımlarını ve gelişmelerini robotik işlem otomasyonu üzerine yapıyorlar. Ben, Robot (2004) filmindeki işçi sınıfı robotlar gibi, gelecekte bir yerde işçi insan sınıfı ortadan kalkabilir ve yerini işçi robot sınıfı alabilir.

  • IoT Bağlantısı

Internet of Things (IoT) yani Nesnelerin İnterneti, sensörler, yazılımlar ve diğer teknolojilerle oluşturulmuş, internet üzerinden diğer cihaz ve sistemlerle data alışverişi yapmak için kurulmuş fiziksel nesneler ağını tanımlar. Fiziksel nesneler ağının geleneksek kullanım alanı genellikle ev ve bina otomasyonu kontrol sistemleridir. Evlerin içine döşenmiş termostat, güvenlik sistemi, kameralar, aydınlatma, mutfak araç gereçleri gibi tesisatlar nesneler ağına telefonlara indirilen uygulamalar veya benzeri cihazlar yoluyla akıllı ev sistemlerine bağlanır ve IoT, data alışverişi yaparak kurulu her şeyin senkron çalışmasını sağlar.

  • Blok Zincir

Blockchain, yani Blok Zincir, kripto para endüstrisinde kullanılan ama geleceğin teknolojisi olarak nitelendirilen, veri bloklarının birbirine zincirlenmiş halde olduğu bir data koruma güvenlik ağıdır. Blockchain, gelen her yeni datanın bir önceki data bloğuna zincirlenmesiyle kronolojik bir düzen oluşturarak değiştirilemez ve geri alınamaz bir veri tabanı oluşturur. Gelecekte bu teknolojinin tüm dünyada kullanılmasıyla kredi kartı, silah ve güvenlik teknolojileri, ulusal oy verme işlemleri ve anket çalışmaları, Blockchain sayesinde daha güvenli ve siber saldırıya olanak bırakmayan bir hale getirilebilir.  

  • Sanal Gerçeklik

Virtual Reality (VR), yani sanal gerçeklik, gerçek dünyaya çok benzeyen veya tamamen farklı olan simülasyon bir deneyimdir. Video oyunlar, eğitim, iş dünyası gibi birçok alan için birbirinden farklı sanal gerçeklik uygulaması var. Karışık veya genişletilmiş gerçeklik olarak da sınıflara ayrılmış sanal gerçeklik, geleceğe yapılan yatırımlardan bir diğeridir. Şimdilerde sanal gerçeklik başlıklarıyla veya çoklu-yansıtma yapılarak gerçek çevreler yaratılan simülasyonlar yoluyla eriştiğimiz bu teknoloji, gelecekte askeriye alanında kullanılmak üzere geliştirilmeye başlandı bile.

Bu gönderiyi değerlendirmek için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

No Comments

Leave A Comment