Mikser Medya
loading...
Elektronics Hub Dünyanın Elektronik Atık Haritasını Çıkarttı

Çağımızın En Büyük Sorunu: Elektronik Atık

Electronics Hub Dünyanın Elektronik Atık Haritasını Çıkarttı

Günlük hayatımızda yemek ve su kadar önem arz eden, vazgeçemediğimiz ve gittikçe daha çok bağlandığımız elektronik aletler ömürleri dolduğunda nereye gidiyor? Bir hevesle aldığımız ve yerine yeni modeli konulan eski telefonlarımızı çöpe attığımızda neler oluyor? Akıllı saatlerimizi, bilgisayar klavye ve farelerimizi, monitör ve hatta laptoplarımızı geri dönüştürmek yerine çöpe attığımızda elektronik atıklarından oluşan metrelerce uzunlukta çöp dağlar oluşuyor.

Electronics Hub’ın araştırmalarına göre dünya çapında en çok elektronik atık oluşturan ülkeler ve atık miktarları belirlendi. Plastik atıklar kadar tehlike arz eden elektronik atıklar, dünyamızın geleceği için büyük bir risk oluşturmakta.

Hem insan sağlığını hem de dünyada yaşayan diğer canlıların hayatlarını büyük riske sokan bu elektronik atıkların büyük çoğunluğu Afrika ülkelerine gönderiliyor. Bu elektronik atıkların yönetimi fazlasıyla bilinçsizce yapılıyor ve yerli halkın hayatını büyük tehlikelere sokuyor. İnsan sağlığını fazlasıyla olumsuz yönde etkileyen, toprağa ve topraktaki her canlıya zararı dokunan bu elektronik atık sorununa çözüm bulmak ve ilgi çekmek için Global E-Waste, Monitor isimli bir proje geliştirdi. International Solid Waste Association (ISWA), International Telecommunication Union (ITU), United Nations University (UNU) ve United Nations Institute for Traning and Research (UNITAR)’ün işbirliği ile yürütülen bu projenin amacı, dünyada üretilen elektronik atık miktarını belirlemek ve ülkelerin elektronik atıkları konusundaki yaklaşımlarını incelemek.

Bir Günde Üretilen E-Atık Miktarı Ne Kadar?

Electronics Hub, 2019 yılı bazında incelediği veriler sonucunda, yalnızca bir gün içerisinde üretilen elektronik atık miktarının Tac Mahal’i yeniden inşa etmeye yetecek kadar çok olduğunu gözler önüne serdi. 140,000 metrik ton elektronik atık, 2019 senesinin yalnızca bir gününe ait bir rakam.

Elektronics Hub Dünyanın Elektronik Atık Haritasını Çıkarttı

Bir Ayda Üretilen E-Atık Miktarı Ne kadar?

Electronics Hub, yine 2019 yılı verilerine dayanarak, bir ayda elde edilen elektronik atık miktarının 180 metrelik Londra The Gherkin gökdeleninden daha uzun olabileceği kanaatinde.  4,47 milyon metrik ton büyüklüğündeki elektronik atık, The Gherkin gökdelenini hem eni hem de boyuyla geçmiş durumda.

Bir Senede Üretilen E-Atık Miktarı Ne Kadar?

2019 yılının sonunda elde edilmiş toplam elektronik atık miktarı, Electronics Hub’ın verilerine göre, 53,6 milyon metrik ton civarında. Bu miktar, Amerika Birleşik Devletleri’nin New York eyaletinde bulunan Empire State binasından daha da büyük bir atık dağı oluşturabilecek durumda.

Elektronics Hub Dünyanın Elektronik Atık Haritasını Çıkarttı

2030 Yılında E-Atık Miktarı Ne Kadar Olacak?

Electronics Hub’a göre, 2030 yılında girdiğimizde üretilen elektronik atık miktarı kat be kat artacak ve One World Trade Center binasından çok daha büyük bir hale gelecek.

Elektronics Hub Dünyanın Elektronik Atık Haritasını Çıkarttı

En Çok E-Atık Üreten Ülkeler

  • Norveç
  • Avusturalya
  • Kanada
  • ABD
  • Japonya
  • İzlanda
Elektronics Hub Dünyanın Elektronik Atık Haritasını Çıkarttı

Gündemden ve teknolojiden daha fazla yazı ve haber okumak için Mikser Medya‘yı ziyaret edebilirsiniz.

Bu gönderiyi değerlendirmek için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

No Comments

Leave A Comment