WordPress Nedir? En Çok İhtiyaç Duyulan 7 WordPress Eklentisi ve İşlevleri Nelerdir?
GPL lisanslı bir kişisel yayın sistemi olan WordPress ‘İçerik Yönetim Sistemi’dir ve PHP ve MySQL kullanılarak yazılmıştır. Bir blog sistemi olmaktan çok, her çeşit içerik yazısının yazılıp, düzenlenip yayımlanabileceği bir platformdur. Aktif bir şekilde geliştirilen WordPress, var olan tüm web sitelerinin neredeyse %64’ü tarafından kullanılmaktadır.
Bireysel yayım platformu olan WordPress, bir yayımcının tecrübesini en iyi şekilde yansıtabileceği şekilde tasarlanmıştır. Standart, hızlı ve değiştirilebilir çekirdeği ile kullanıcıya kolay bir kullanım sunar. Kolay kullanımının yanı sıra, içerik yönetimi sistemleri arasında en popüler ve en güçlü olan sistemdir. Binlerce tema bulunduran WordPress kullanıcı dostu olmasıyla da teknik bilgisi eksik kişiler tarafından çokça tercih edilir. Aynı zamanda WordPress, birçok fazla dosya türünü desteklemektedir.
İlk başlarda blog oluşturma amacıyla kullanılmaya başlanan WordPress, çeşitli web sitesi oluşturulabilecek bir platforma dönüştürülmüştür. Bu sitelere örnek verecek olursak her türlü online satış sitesi, blog ve forumlar, online dergi ve gazeteler, haber siteleri ve sosyal medya siteleri sayılabilir. Ayrıca birçok büyük marka ve ünlü isim WordPress kullanarak web sitelerini kurmuşlardır.
WordPress Eklentileri Nelerdir?
WordPress’te bulunan 40.000’den fazla eklenti, bir kullanıcının sitesinin ve bloğunun işlevini genişletmesini sağlar; kullanıcının özel ihtiyaçlarına göre web sitesini şekillendirmesine ve düzenlemesine olanak sağlar. Sıkça kullanılan eklentiler kısmı, WordPress’te birçok şeyin en kolaya indirgenmesine ve WordPress’in en pratik şekilde kullanılmasına olanak sağlar.
En Çok İhtiyaç Duyulan 7 WordPress Eklentisi ve İşlevleri Nelerdir?
Really Simple SSL Eklentisi:
Really Simple Plugin tarafından geliştirilen SSL, kişisel ayarlarınızı otomatik algılar ve https üzerinden çalışacak şekilde web sitenizi yapılandırır. WordPress üzerinden SSL etkinleştirme gerçekleştirir. Really Simple SSL eklentisini WordPress’in admin panelinde bulunan Eklentiler kısmında Yeni Ekle’ye basıp aratabilirsiniz; bulduğunuz eklentinin kurulumunu başlatabilirsiniz. Kurulumundan sonra SSL etkinleştirilmesi gereken bir eklentidir.
All in One SEO Eklentisi:
SEO (Searching Engineering Optimization), yani Arama Motoru Optimizasyonu’nun en uygununu bulmak ve onu otomatik çalışır hale getirmek için kullanılır. Google’da optimizasyonu en iyi hale getirmek için sık kullanılan eklentilerden birisidir. All in One SEO eklentisini WordPress’in admin panelinde bulunan Eklentiler kısmında Yeni Ekle’ye basıp aratabilirsiniz; bulduğunuz eklentinin kurulumunu başlatabilirsiniz. Kurulum işlemleri ayarları için etkinleştirilmesi gereken bir eklentidir.
Contact Form 7 Eklentisi:
Sizi fazla kodlamadan kurtaracak olan Contact Form 7 eklentisi, WordPress web sitenizde İletişim Formu oluşturmaya yarar. Arayüzü, kullanımı ve öğrenmesi kolay olan Contact Form 7 eklentisini WordPress’in admin panelinde bulunan Eklentiler kısmında Yeni Ekle’ye basıp aratabilirsiniz; bulduğunuz eklentinin kurulumunu başlatabilirsiniz. Çalışması için etkinleştirilmesi gereken bir eklentidir.
Wp Mail SMTP Eklentisi:
Mail atma işlemi gerçekleştirilecek her türlü yerde kullanılacak olan Wp Mail SMTP eklentisi, mail yönlendirme görevi görür ve iletişim sayfalarında ve randevu formları gibi alanlarda sıkça kullanılır. Wp Mail SMTP eklentisini WordPress’in admin panelinde bulunan Eklentiler kısmında Yeni Ekle’ye basıp aratabilirsiniz; bulduğunuz eklentinin kurulumunu başlatabilirsiniz. Çalışması için etkinleştirilmesi gereken bir eklentidir.
Smush Image Compression and Optimization Eklentisi:
Blog sitesi sahibi kullanıcıların en çok işine yarayan eklentilerden birisidir. Web sitenize WordPress aracılığı ile fotoğraf dosyası yüklediğinizde, bu fotoğrafın sitenize göre optimizasyonunu yapar ve fotoğrafı gerektiği yerlerde boyutlandırır. Böylelikle bu eklenti, fotoğraf dosyanızı son derece hızlı yüklerken aynı zamanda web sitenizin de hızlı çalışmasını sağlıyor. Smush Image Compression and Optimization eklentisini WordPress’in admin panelinde bulunan Eklentiler kısmında Yeni Ekle’ye basıp aratabilirsiniz; bulduğunuz eklentinin kurulumunu başlatabilirsiniz. Çalışması için etkinleştirilmesi gereken bir eklentidir.
OneSignal- Web Push Notifications Eklentisi:
Web sitenizde yayımladığınız içeriklerin, okuyucu ve kullanıcılara daha hızlı ulaştırılabilmesi ve güncel bir şekilde haberdar edilebilmesi için bildirim yollamaya yarayan eklentidir. Eğer kullanıcı bildirimlerini açmış ise, siz web sitenizde yeni bir içerik paylaştığınız anda bu içeriğin başlığı kullanıcının tarayıcısına bildirim olarak iletiliyor. OneSignal- Web Push Notifications eklentisini WordPress’in admin panelinde bulunan Eklentiler kısmında Yeni Ekle’ye basıp aratabilirsiniz; bulduğunuz eklentinin kurulumunu başlatabilirsiniz. Çalışması için etkinleştirilmesi gereken bir eklentidir.
Web sitenizin Google tarafından üst sıralara taşınmasını sağlayan eklentidir. Eğer sitenizde bozuk ve hatalı sayfalar var ise 404 to 301 eklentisi bu hatalı sayfalara tıklayan kullanıcıyı otomatik bir şekilde web sitenizin ana sayfasına yönlendirir. Sizin fark etmediğiniz zamanlarda bu hatalı link ve sayfaları otomatik olarak web sitenizin ana sayfanıza yönlendiren bu eklenti kullanıcının web sitenizde kalmasını sağlıyor. 404 to 301 eklentisini WordPress’in admin panelinde bulunan Eklentiler kısmında Yeni Ekle’ye basıp aratabilirsiniz; bulduğunuz eklentinin kurulumunu başlatabilirsiniz. Çalışması için etkinleştirilmesi gereken bir eklentidir.