Mikser Medya
loading...
Hubble Uzay Teleskobu 10 Gündür Çevrimdışı Durumda

Hubble Uzay Teleskobu 10 Gündür Çevrimdışı

Hubble Uzay Teleskobu ’nu Kısaca Tanıyalım

İsmini Amerikalı astronom Edwin Hubble’dan alan, Dünya’nın yörüngesine 1990’da Uzay Mekiği Discovery tarafından taşınmış Hubble Uzay Teleskobu, en büyük ve en çok özelliğe sahip uzay teleskobudur. NASA ve Avrupa Uzay Ajansı ortak çalışması olan HUT, NASA’nın Büyük Gözlemevleri programının bir parçasıdır. Astronomi için etkili bir halka ilişkiler özelliği taşıyan Hubble Uzay Teleskobu, aynı zamanda hayati önem arz eden bir araştırma aracıdır. Dünyanın bir nevi gözü ve kulağı sayılan, aktardığı verilerle birçok bilim insanına kaynak sağlayan Hubble Uzay Teleskobu, yeryüzünde en çok bilinen ve kullanılan uzay teleskoplarından birisidir.

Hubble Uzay Teleskobu 10 Gündür Çevrimdışı Durumda

HUT, 13 Haziran’dan Beri Çalışmıyor

1990’dan beri Dünya yörüngesinde bulunan ve 1993’ten beri dünyaya aralıksız görev veren Hubble Uzay Teleskobu 13 Haziran’dan beri çalışmıyor. Hubble Uzay Teleskobu’nu 3 kez yeniden çalıştırmayı deneyen görevliler, henüz başarılı bir sonuç elde edemediler.

Problemin ana kaynağı olan, Hubble Uzay Teleskobu’nun yük bilgisayarı, belirlenemeyen bir nedenden dolayı çalışmıyor. 1980 yılları yapımı olan bu yük bilgisayarı, HUT’un üzerindeki araçların uzaktan kontrol edilebilmesini sağlıyor. NASA’da çalışan bilim insanları, Hubble Uzay Teleskobundan aldıkları son verilerle sorunun kaynağın çözmeye çalışıyorlar. Bu verilerden anladıklarının üzerine NASA bilim insanları, 14 Haziran’da yük bilgisayarını yeniden başlattılar. Başarısızlıkla sonuçlanan bu yeni başlatmanın ardından sorunun bilgisayarın bellek modülünde olabileceğini düşündüler. Hubble Uzay Teleskobunda bulunan üç yedek bellek modülünden birisine geçiş yapmaya çalışan NASA çalışanları, bu denemenin sonucunda da başarısız bir sonuçla karşılaştılar.

Her geçen gün farklı çözümler üreten NASA, hala başarılı bir sonuç elde edebilmiş değil. Kendini güvenli moda alan bilimsel araçlar, NASA’nın açıklamasına göre güvenli bir şekilde çalışır duruma getirilmeyi bekliyorlar. Yaptığı açıklamada NASA, Hubble Uzay Teleskobunun hali hazırda var olan ve şu an çalışmayan yük bilgisayarının sorunu çözülemezse, geçiş yapabilecekleri ikinci bir yük bilgisayarının da bulunduğunu söyledi.

Tam 11 ton ağırlığında olan ve 2030’a kadar görevine devam etmesi planlanan Hubble Uzay Teleskobu, 12 milyon ışık yılı kadar uzaklığa kadar gözlem yapabilme yeteneğine sahiptir. 1990’dan beri evren hakkında verdiği bilgilerle insanlığa çok şey kazandıran HUT, evrenin yaşının tam 13,5 milyar olduğu bilgisini bilim insanlarına ulaştırmıştı. Bunun yanı sıra yıldızların doğumlarının ve ölümlerinin görüntülerini insanlığa iletirken, evrenin genişleme hızının da bilgisini, Hubble Uzay Teleskobu insanlığa kazandırmıştı. Emsali James Webb isimli uzay teleskobu yerini alana kadar insanlığa hizmet edeceği daha çok yılı ve görevi olan Hubble Uzay Teleskobunun en kısa sürede çalışır duruma gelmesi gerekiyor.

Uzay teknolojileri ve Elon Musk ile alakalı haberimize buradan, milyarderlerin uzay seyahatleri ile ilgili haberimize de buradan ulaşabilirsiniz.

Bu gönderiyi değerlendirmek için tıklayın!
[Toplam: 3 Ortalama: 5]

No Comments

Leave A Comment