Mikser Medya
loading...
HUT 1 Ayın Sonunda Çalışır Hale Getirildi 20 temmuz

Hubble Uzay Teleskobu Bir Ayın Sonunda Çalışır Hale Getirildi

HUT, 13 Haziran 2021’de Veri Alışverişini Durdurdu

1990’dan günümüze kadar dünyaya ve bilime büyük hizmetlerde bulunmuş Hubble Uzay Teleskobu, 13 Haziran’dan beri çalışmıyordu. İsmini astronom Edwin Hubble’dan alan ve NASA ile Avrupa Uzay Ajansı’nın ortak çalışması olan HUT, dünya için hayati önem taşıyan bir araştırma aracı.

1993’ten bu yana dünyanın gözü ve kulağı sayılan Hubble Uzay Teleskobu, 13 Haziran 2021 tarihinde belirlenemeyen bir sebepten ötürü veri alışını durdurmuştu. Yetkililer ve bilim insanları tarafından gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda birçok yeniden başlatma veya yedek yük bilgisayarına geçiş denemeleri yapılmıştı.

HUT 1 Ayın Sonunda Çalışır Hale Getirildi 20 temmuz

Yaklaşık Bir Ayın Sonunda Bilim İnsanları Sorunun Çözümünü Buldular

Bir ayın sonunda bilim insanları, Hubble Uzay Teleskobunda yaşanan sorunu gidermek için çözüm bulduklarını ve teleskobu eski haline ve çalışır duruma getirmeyi başardıklarını açıkladılar.

NASA’nın yaptığı açıklamaya göre, Hubble Uzay Teleskobunun anabilgisayarında yaşanan bir arıza sonucu teleskobun veri alışı durmuş. NASA, Hubble Uzay Teleskobunun önümüzdeki günlerde çalışır duruma getirileceğini de açıkladı. Bilim insanları, tekrar veri toplamaya başlayacak olan Hubble Uzay Teleskobundan gelecek yeni görüntüleri bekliyorlar.

HUT 1 Ayın Sonunda Çalışır Hale Getirildi 20 temmuz

HUT, Uzun Bir Süre Güvenli Modda Bekletildi

Görevi Hubble Uzay Teleskobunun uzaydan topladığı tüm verileri senkronize etmek olan payload bilgisayarı, 13 Haziran 2021’de donarak teleskobu çalışamaz duruma getirmişti. Hubble Uzay Teleskobunun bilgisayarında başka problemlerin de olabileceğini düşünen NASA, teleskobu güvenli moda alarak bekletmenin daha mantıklı olacağını açıklamıştı. İnsansız bir uzay aracı olan Hubble Uzay Teleskobu, NASA bilim insanları tarafından fiziksel olarak tamir edilemiyor. Bir aylık tamir sürecinde uzaktan çözüm bulmaya ve çözümleri uygulamaya çalışan bilim insanları, teleskobu birçok kez yanlış şekilde tamir ettiler.

Deneme yanılma yöntemine benzer bir süreçten geçen Hubble Uzay Teleskobu, 1 aylık sürecin sonunda yetkili bilim insanları tarafından doğru şekilde tamir edilebildi. Önümüzdeki hafta sonundan itibaren yeniden veri alışverişine başlayacak Hubble Uzay Teleskobu’nun 2030 yılına kadar sorunsuz çalışması umut ediliyor. 2030 yılında görev süresini tamamlayacak Hubble Uzay Teleskobunun yerine James Webb isimli yeni uzay teleskobu gönderilecek. Hubble Uzay Teleskobunun, James Webb uzay teleskobu görevine başlayana kadar hizmetine devam etmesi bekleniyor.

Bu gönderiyi değerlendirmek için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

No Comments

Leave A Comment